Létezik egyáltalán probléma?

A héten elég sokat töprengtem ezen a kérdésen. A probléma szó használata indította el a “vezérhangyát” a fejemben, mert számomra negatív kicsengése van.

Arra jutottam, hogy ez egy nem létező dolog, nem is tudom, miért van rá szó… 🙂 Emlékeztek Alexandrosz esetére a gordiuszi csomóval?  … Ha nem is minden ennyire egyszerű, szerencsére mindig van megoldás.

alexandrosz

Azt gondolom, hogy megoldandó élethelyzetek, feladatok vannak, nehézségek, kihívások. Ugye mindenki tudja, hogy olyan még nem volt, hogy sehogyse lett volna? A dolgok előbb vagy utóbb megoldódnak vagy elmúlnak. Ha tudatosan törekszünk egy adott szituáció minél jobb megoldására az már csak jó lehet, még akor is, ha nem sikerül, mert tanulunk belőle. Ebből a szempontból nincsen még rossz döntés se, de erről majd máskor.

Könnyebb dolgunk van, ha az adott szituáció jól definiált, gyorsabban megtalálhatjuk a megoldást. Ha rosszul körülírható a helyzet, akkor már több erőfeszítést fog igényelni a cél elérése. Emellett mindenki életében előfordult már biztosan, hogy egy feladatot hirtelen ötlettel oldott meg. A célhoz vezető út maga a megoldás folyamata.

Te mennyire kezeled tudatosan az utadba gördülő akadályokat?

Ha szeretnéd önállóan, belső eszközökkel megoldani az életedben felmerülő kihívásokat, önismeretre lesz szükséged és olyan lelki képességekre, melyek tanulhatóak, fejleszthetőek. Ehhez be kell látni, hogy mindenki a saját életéért felelős, tehát saját maga rendelkezik azokkal az erőforrásokkal, mely a megoldáshoz szükséges.

helen

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s