Állatasszisztált foglalkozások

Az önfejlesztés alapja az önismeret és a helyes önértékelés.

Minden coaching folyamatnak része az önismeret fejlesztése is, azonban vannak olyan szituációk, ahol a cél is ezzel hozható összefüggésbe.

Pados Eszter – Sunshiny Coaching

Vezetőknek elengedhetetlen, hogy pontos, átfogó képpel rendelkezzenek önmaguk működéséről, ahhoz, hogy fejlődni tudjanak és hitelesen tudják végezni a mindennapi feladataikat.

Ennek egy lehetséges módja az állatok bevonása. Sok felismerést hoz a kutyákkal történő közös munka arról, hogy milyenek az egyén emberi kapcsolatai, temperamentuma, működésmódja. Ez remek alap lehet a szociális és mentalizációs képességek, illetve az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez. Ez Magyarországon egy meglehetősen új módszer, noha külföldi tanulmányokban már a ’80-as években is említésre kerül.

Számos tanulmányban vizsgálták az állatok jelenlétének légzésszámra, szívverésre vonatkozó normalizáló, valamint a stresszmutatók (kortizolszint, vérnyomás, pulzusszám) csökkenését eredményező hatását (Barker és mtsai, 2005; Wu és mtsai, 2002). A vizsgálatok elsődlegesen kutya jelenlétével foglalkoztak, azonban hasonlóan nyugtató hatásúnak tűnnek más állatfajok is (Wells, 2009).

Az állatok simogatásának hatására csökken az emberek vérnyomása, szívfrekvenciája, ami hosszú távon is nagyon jótékony, egészségmegőrző hatású. Egy állat hatására az emberek nyitottabbá válnak, nő a biztonságérzetük. Ebből következik, hogy csupán már jelenlétük is segíti az egyéni vagy csoportos munkát. Az állatokkal való kapcsolat folyamán a résztvevő(k) kommunikációs jelzéseire azonnal könnyen értelmezhető válasz jön, így könnyebb rájönni a cselekedetek és következményeik összefüggésére.

A személyes tapasztalatom is az, hogy hihetetlen mennyire törékeny a kutya-gazda kapcsolat, pont, mint emberi kapcsolataink. Könnyebb elsőre jól csinálni, mint a hibákat kijavítani. Minden nap tanulok valamit a kutyáinktól, mellette rendkívül élvezem a közös munkát. Célom, hogy partnerként együtt dolgozva másoknak is elérhetővé válhasson ez a fajta megtapasztalás és új felismerésekhez jutva tudjunk fejlődést nyújtani.