Blog

Rossz és jó konfliktuskezelés – mi a különbség?

Egy magánéleti vagy munkahelyi konfliktus rendkívül stresszes lehet, főként, ha nem oldjuk meg, hosszú távra kihatnak lelkivilágunkra, egészségünkre és mindennapjainkra. Ezért fontos, hogy megfelelően megbeszéljük a másik féllel a nézeteltéréssel kapcsolatos érzéseinket, gondolatainkat, meghallgassuk az övéit is, közösen megpróbáljuk megtalálni a probléma gyökerét, végül mindkét fél számára kielégítő megoldást kitalálni.

Ez a folyamat egyáltalán nem könnyű, de megfelelő technikák segítségével jól boldogulhatunk. A konfliktus elkerülése, vagy az abból való kilépés senkinek sem fog jó szolgálatot tenni! A belső feszültség egyre csak nő, és egyszer csak – akár teljesen váratlanul – kirobban. Sose felejtsük el: a konfliktus se nem jó, se nem rossz, csupán egy helyzet, amelyet megfelelően kell kezelni!

business-people-having-argument-group-260nw-1028720719

Munkakapcsolatainkban, illetve a családon kívüli érintkezések során haragunkat megpróbáljuk elfojtani, irányítani, és elkerülni a frontális ütközést. Otthon sajnos sokkal valószínűbb, hogy felkapjuk a vizet, megsértődünk vagy dühösek leszünk, és sértő dolgokat mondunk a másiknak. Kevésbé valószínű, hogy nekiugrunk a hentesnek, ha szándékosan cupákos húst csempész a csomagba, és az is, hogy szemtől szembe megmondjuk a kollégánknak, mennyire bánt bennünket, hogy helyette kell dolgoznunk, mintha párunkkal, gyerekünkkel vagy szüleinkkel konfrontálódunk. Érzelmileg minél inkább mélyebb a kapcsolat, annál valószínűbb, hogy felvesszük a kesztyűt, és nyílt színen kiadjuk magunkból az érzéseinket. A kérdés az, hogy hogyan, mert fontos, hogy ne legyen romboló, az egész kapcsolat minőségére kiható az, ahogyan a helyzettel kapcsolatos szituációt kezeljük.

Amikor közel állunk egy emberhez, ismerjük a gyenge pontjait, tudjuk, hogyan és mivel lehet a legjobban megbántani. A haragban pontosan ez az, amit csinálni akarunk, de normális esetben később megbánjuk.

Amikor önismerettel foglalkozunk, érdemes azt is megvizsgálni, hogy milyen a konfliktuskezelő stílusunk. Erre az interneten is találni teszteket, én a legjobban a Klein-féle verziót szeretem. Érdemes magunknak feltenni a kérdést mindig az ilyen típusú tesztek után, hogy mennyire értünk egyet a kiértékelés után az eredménnyel, illetve szeretnénk-e ezen a tulajdonságunkon változtatni.

A konfliktusok kezelésére öt stratégia létezik:

 1. Harc: klasszikus küzdelem, amelyikben az erősebb „nyer”, a gyengébb veszít.
 2. Tagadás: elutasítás vagy elkerülés, ahol az egyik vagy mindkét fél úgy tesz, mintha nem lenne probléma.
 3. Elsimítás: a probléma olyan megoldása, amely a felszínen harmóniát mutat ugyan, de valójában egyáltalán nem oldja meg a konfliktust.
 4. Kompromisszum: tárgyalás, ahol mindketten adnak valamit az arany középút megtalálásához.
 5. Együttműködés: közös munka a probléma gyökerének felkutatására, mindkét fél érzelmeinek és gondolatainak feltárására, a nézeteltérés megoldására és a harmónia megteremtése érdekében.

Ezeket a stratégiákat alkalmazzuk magánéleti, munkahelyi és egyéb kapcsolatainkban – jó esetben a legutolsót, ez az egyetlen ugyanis, amely egy hosszú távon pozitív hatással működik.

A következő bejegyzésben arról írok majd, hogyan lehet együttműködésben kezelni a konfliktust.

businesswoman-617128__340

Képek: Pixabay

13+1 tipp a könnyebb mindennapokért

idogazd1

Olyan ötleteket olvashatsz lejjebb, amelyek segítenek abban, hogyan kezeld jól az idődet, avagy miként legyél hatékonyabb, kevesebb energia befektetéssel

Ez az a terület, ahol a pontos tervezés és a rugalmasság, a folyamatos önreflexió kéz a kézben jár.

Konkrét, a gyakorlatban használható tippeket szeretnék adni, amelyek könnyebbé teszik a mindennapokat. A stressz szint csökkenni fog, ha bevezettek akár csak néhány ötletet, ezt garantálom.

1., Az első lépés, hogy megnézd, mi van most. Vezess naptárat! Írd bele, hogy mit csinálsz, ez jól megmutatja, hogy mi van most. Ami jól működik, azon ne változtass. Ami nem jó, helyette találj ki mást. Igen, tényleg ilyen egyszerű. A lényeg, a jó szokások kialakítása. Ezen belül is szerintem a legfontosabb a reggeli rutin. Kutatások bizonyítják, hogy az ébredés utáni első óra mennyire meghatározza, milyen kihatással van a nap további részére.

Írd le, milyen lenne az ideális napod!

Írj előre egy hetes naptárat. Legyen benne puffer idő. Beteg a gyerek, zárva a bolt, nagyobb a sor a postán, kifut a leves, bepisil a kutya, stb…

Ha szereted a kütyüket és a telefonod mindig veled van, akkor az is segíthet. Az IFTT applikációval egyedi mini alkalmazásokat készíthetsz, ami jegyzi, hol mennyi időt töltöttél, mikor hagytál el bizonyos területeket. Ezt akár GoogleSheet-be is menti. Ezen felül rengeteg hasznos időnyerő megoldást kínálhat még (lokáció függő hangerő beállítások, email/sms küldés ha elindultál…). Profiknak a Tasker lehet érdekes, ami még szabadabb mini rutinokat tesz elérhetővé.

Ha már okostelefon… Érdemes letölteni olyan programot, amely monitorozza, hogy mennyit lógsz a telefonod képernyőjén. Döbbenetes szokott lenni általában az eredmény.

2., Aki szeret rajzolni, az rajzolhat egy kört és benne körcikkeket rajzolva %-os arányban beírhatja, hogy mivel megy el a napja, majd mellé egy másik kört rajzolva, hogy milyen lenne számára az ideális állapot.

3., Sokan vezetnek “to do” listát. Ez szuper, de nem elég. Nagyon fontos, hogy nem elég a lista, priorizálni kell. Vezetői tréningeken is ezt a felosztást tanítják.

 1. Fontos, de nem sürgős. MINDIG ezzel kezdj!
 2. Fontos, sürgős.
 3. Sürgős, nem fontos
 4. Nem fontos, nem sürgős.

Az utóbbi kettő hanyagolható is.

A tervezés azért jó, mert mindig lehet rajta módosítani.) Fontos, hogy rugalmasan tudjuk kezelni, hogy ne hajszolásnak érezve belső frusztrációt okozzon, hanem tényleg segítse a mindennapok menedzselését, ezért szükséges a folyamatos önrelfexió. Bátran merj újratervezni. Tudjátok, mint a GPS .

4., Ha a napi 10 feladatból csak 7 sikerült, akkor is dícsérjük meg magunkat, mert ügyesek vagyunk! Arra koncentráljunk, ami jól ment.

5., Mindig tudd, hogy miért csinálod ezt az egészet, miért fontos számodra a hatékonyság, az, hogy jól oszd be az idődet. A cél segít a motivációd fenntartásában.

idogazd2

6., Íme néhány aplikáció, ami segíthet jobban átlátni a mindennapokat:

– Google keep, Google calendar

– Hangjegyzet

– Trello

– Asana

– Kanbanflow

– Calendly

– Wunderlist

7., Figyeld meg önmagad, mikor tudsz a leghatékonyabb lenni, akkorra ütemezd a fontos dolgaidat.

8., Mozogj! Bármit, amit szeretsz és feltölt energiával segít levezetni a stresszt.

9., Van olyan álláspont, hogy amit 2-5 perc alatt meg lehet csinálni, azt azonnal kell, nem szabad halogatni, mert ha összegyűlik sok apró feladat, akkor abból nagyobb gond lehet. Én ezzel nem értek egyet, mert szétaprózódás is. Inkább kell mondjuk egy egy órás idősáv ezeknek a dolgoknak. Például, ha koncentrációt igénylő feladat van, tervezés, ilyesmi, akkor minden zavaró tényezőt ki kell zárni, Facebook, messenger, e-mailek, telefon, gyerek, kinek mi szokta elvonni a figyelmét…

10., A LEAN módszertan a munkában és a magánéletben is hasznos

 1. Szórj ki mindent, ami nem szolgál, legyen az tárgy vagy tevékenység. Tehát rakj rendet magad körül és az életedben is. Ami nem szükséges az életedhez, azt távolítsd el. Ez vonatkozik az energia vámpír személyes kapcsolatokra is, érdemes átgondolni, mi éri meg neked…
 2. A szükséges dolgok logikus elhelyezése, elrendezése és megjelölése, hogy könnyen elérhetőek legyenek. Ugyanígy a napi rutin, feladatok beosztása.
 3. Tartsd meg a rendet, amit kialakítottál. Érdemes rendszeres időközönként felülvizsgálni, újra rendet rakni, stb. A szervezettség magas szinten tartása folyamatos értékeléssel és önreflexióval.
 4. A megfelelő fegyelem kialakítása, a cél az, hogy a fentiek szokássá váljanak.

11., Erre a feladatra érdemes több időt szánni egyedül vagy a párunkkal közösen.

Rajzolj egy piramist, oszd 4 részre.

 1. A piramis teteje az élet céljaid. Egyfajta bakancslistának is tekintheted.
 2. A harmadikon vannak azok a célok, melyek segítenek abban, hogy megvalósítsd az életcéljaidat.
 3. A második szint a rövidebb távú projektek. Neked most mi az aktuális? Álláskeresés, költözés, kisállat vásárlás, utazás stb…? És ha átgondolod, hogy milyen stratégia vezetne el az életcéljaid eléréséhez?
 4. Az első szint a feladatok, napi teendők. Szánj rá egy kis időt, hogy felsorolod, ami épp eszedbe jut. Mi az, ami ezek közül a fentieket szolgálja?

Akár úgy is végig csinálhatjátok, hogy választasz egy életcélt és utána végig vezeted a hozzá vezető utadat!

12., Mindfulness, avagy légy jelen

Mindig a tervezés, újra tervezés, múlt elemzése, hogy a jövőben jobb legyen…
Mindeközben viszont nagyon fontos, hogy a jelent tudatosan megéljük, merjünk jelen lenni. Erről tervezek majd egy külön cikket , így ezt most csak érintőlegesen említettem meg. A tavalyi év végén a CoachingDrops csoportban megosztottam néhány praktikus gyakorlatot, érdemes azokat is kipróbálni.

13., Használd ki azokat az időket, amikor egyébként csak unatkoznál. Utazás közben, dugóban, ilyesmi. Én például onlne tréning hanganyagokat szoktam hallgatni ruha hajtogatás közben. Autóban a TED és TEDx előadásai is hasznosak lehetnek. Ezeket akár le is töltheted WiFi-n így nem fogyasztja a mobilnetet sem út közben.

+1. Kerüld el az időrabló embereket, helyzeteket, szituációkat.

idő- gazdálkodás workshop (2)

Te ismered önmagad? – 2. rész

Az előző bejegyzésben részletesen megnéztünk néhány tesztet, ami segíti önmagunk és a körülöttünk élő emberek jobb megértését.

Az énfogalom az egyén önmagára vonatkozó információinak mentális reprezentációja. Tehát minél több információm van önmagamról, annál jobban meg is tudom fogalmazni magam számára, hogy ki vagyok én valójában. Ez nemcsak a tulajdonságokat jelenti, hanem a társas szerepeket, nemi identitást is.

Ez azért is fontos, mert ez az egyik alapja az öngondoskodásnak. Felelősség önmagunkért, betegségeinkért, gondolatainkért, “sorsunkért”, jövőnkért, jelnünkért, múltunkért. Nem másokra mutogatni, állandó panaszkodás helyett felismerni, hogy a megoldás fókuszú cselekvés visz előrébb.

A felfedezés, a magunkkal történő szembenézés, az önelemzés egyfelől csalódásokkal jár, amikor rájövünk, hogy a belső tükör nem olyan fényes, mint azt reméltük; másfelöl örömet és megnyugvást okoz, ha megtudjuk, hogy nem is homályos, ahogyan esetleg azt gondoltuk.

Az egyik coaching gyakorlatom, amit a CoachingDrops csoportban meg is osztottam pont azt mutatja meg, hogy milyennek látjuk önmagunkat, hogyan lát minket a környezetünk, illetve milyenné szeretnénk válni. Érdekes megtapasztalás.

Reflective, Reflection, Photographer

Az énképünk az önmagunkról alkotott és érzelmekkel átitatott véleményünket tartalmazza.

Ezek az önmagunkra vonatkozó nézetek a személyiségfejlődésünk során fokozatosan alakulnak ki a környezettel való interakció hatására. A mindennapi tapasztalatok alapján ez egy folyamatosan változó, dinamikus rendszer. Az új információkat beillesztjük énképünkbe, aminek hatására megváltozik az, ahogyan önmagunkról gondolkodunk, jellemezzük magunkat. Azonban az énképre jellemző, hogy stabilitásra törekszik, és ennek érdekében olyan információkat enged be, amelyek összhangban vannak az egyén önértékelésével.

Pont ezen stabilitás miatt olyan nehéz a változtatás, változás elfogadása, beépülése; erről egy másik blogcikkben írtam már korábban.

Ritkán kapunk a külvilágtól direkt visszajelzést a viselkedésünkre vonatkozóan. Ezért is érdekes például munkahelyi környezetben például egy 360 fokos felmérés és riport.

Ennél könnyebb, ha a külsőnkön változtatunk. A belső munka kemény és nem mindig olyan látványos. Természetesen az általában sugárzik az emberről, ha jól van és az is látszik, ha kevésbé. A lelki munka mellett viszont fontos az is, hogy ismerjük a külsönk adta adottságokat is, kihangsúlyozzuk az erősségeinket. Igyekeztem egy kicsit utánajárni, hogy hova fordulhat az ember, ha a külsejéből is szeretné kihozni a maximumot.

Az önsimeret elengedhetetlen pillére az önbizalomnak. Érdekes téma az önbizalom kívül belül, erről majd máskor, de addig is nézzünk néhány lehetőséget arra, hogyan hozzuk ki külsőnkből a legjobbat. Ha belenézünk a tükörbe és megtapasztaljuk a környezetünk reakcióit, biztosan szárnyalni fogunk.

Elég egyértelmű lehet egy dietetikus vagy személyi edző, aki segít az egészséges és fitt életmód elősegítésében. Sok diéta, fitness terem elérhető már, ahol professzionális segítséget kaphatunk. Bár lehet, hogy egy kutya is elég, ha a kondinkat akarjuk megőrizni.

Kevésbé elterjedt a stílustanácsadás, mely mindkét nem számára elérhető. A kedvencem, ahol ez profi fotóssal van kombinálva. Szintén egy szubjektív lista következik, ahogy ezt már a teszteknél megszokhattátok.

Baby, Boy, Hat, Covered, Eyes, Child

Szín és stílus tanácsadás:

https://zekastyling.hu/ és https://www.joucaportraits.com/ Cseke-Kovács Zsófia biztosan megtanít kiigazodni a színek és fazonok világában. Kifejezetten tetszett, mikor egy színtanácsadás workshop eredményeinek a fotójait láthattam, számomra nagyon meggyőző volt a közös munkájuk, harmónia sugárzott a képekről és a közös munka során készült werkfilmről.

www.burdaanna.hu Életvitelhez és személyiséghez passzoló öltözék tervezés.

http://utellmestyle.hu/ Anyukákra és 50 feletti hölgyekre specializáltan segít.

https://www.facebook.com/kolorfoolkinga/ Szín- és stílustanácsadás, a hatékonyság és minőség jegyében.

https://stilbildung.com/ Tarpay-Csicsely Bori honlapja, készül magyarul is. Business öltözék, színtanácsadás, kiegészítőkkel, férfiaknak.

http://www.stylecoach.hu/ Nagy Anna honlapját elsősorban a casual stílushoz ajánlom hölgyeknek és uraknak egyaránt.

https://www.facebook.com/mykata.hu/ Kata kedves és profi, bátran ajánlom.

A Googleben biztosan találtok még sok vállalkozót, tehát aki érdeklődik egy ilyen lehetőség iránt, biztosan megtalálja a számára legszimpatkusabb segítséget.

Profil fotózásban nekem ők a kedvenceim, karrier coaching során őket szoktam ajánlani:

https://www.tb-photo.hu/

https://headshotcrew.com/

Időgazdálkodás workshop – 2019.02.03.

idő- gazdálkodás workshop (2)

A workshopon foglalkozni fogunk önismerettel, időgazdálkodással, hatékonyság növeléssel. Mindezt nem száraz elméleti előadásként tálalva, hanem érdekes gyakorlatok, játékok, gyakorlati ötletek várhatóak, amelyek használata azonnali változást hozhat a résztvevők életébe.

A helyszín a Chameeleon Design Gyömrőn, mely egy különleges, egyedi, inspiráló közeget biztosít. Minimum 5, maximum 10 fő részvételével tartjuk meg az eseményt.

A részvételi díj 5.500 HUF, mely tartalmaz egy kávét és 2dl üdítőt vagy ásványvizet.
A részvételi szándékot e-mailben szükséges jelezni legkésőbb 2019. január 30-ig a sunshinycoaching@gmail.com e-mail címen, melyben nevet és lakcímet is kérek megadni a számlaíráshoz. A díjnak 2019.02.01-ig be kell érkeznie.
Pados Eszter e.v.
K&H Bank
10404247-95017130-01380000
A számlát elektronikusan állítom ki és küldöm meg e-mailben. Az adatokat NEM használom marketing tevékenységre, hírlevél küldésre, kizárólag a számlaíráshoz szükséges. Köszönöm!

A témával már foglalkoztunk a CoachingDrops csoportomban, így érdemes oda is benézni.

A részvevők automatikusan elfogadják a honlapomon közzétett ÁSZF-et. www.sunshinycoaching.com

Te ismered önmagad? – 1. rész

Kezdjük azzal, hogy szerintem miért fontos az önismeret. Azért, mert magunkkal töltjük a legtöbb időt, mégis magunkkal, az “én”-ünkkel foglalkozunk tudatosan a legkevesebbet. Ha véletlenül egyedül is vagyunk és épp lenne időnk “tükörbe nézni”, akkor is inkább általában a telefonunkat nyomkodjuk. Dr. Buda Lászlótól és Vecsi H. Miklóstól is nemrég hallottam azt a gondolatot, hogy nem tudunk a csendünkkel lenni. Érdemes egy pillanatra megállni és ezen elgondolkodni, magunkba nézni.

tükör

A személyiségfejlesztés és a hatékony kommunikáció alapja a megfelelő önismeret.

Sokan olvasnak ilyen olyan cikkeket, könyveket, önfeljesztés témakörben, hamis illúzióba ringatva önmagukat, hogy tettek valamit magukért, pedig sok esetben nem, hiszen a változáshoz cselekedni is kell. Elemi ösztönünk az állandóra, biztosan ismertre való törekvés, ezért nehéz kilépni a komfortzónánkból. Ahhoz, hogy fejlődjünk, ahhoz viszont cselekedni kell, másképp nem lesz változás. (A változásrl egy másik blogcikkemben írtam már.)

Azért jó tudatosítani önmagunk alapvető viselkedési mintáit, kompetenciáinkat, rendszeresen újra megvizsgálni önmagunkat és a környezetünket, hogy a lehető legkevesebb esetben vezéreljen minket a tudatalattink, a hozott programjaink, hitrendszreink. Emeleltt, ha mégis felismerjük, hogy ezek szerint cselekedtünk, átgondoljuk, hogyan változtathatnánk rajta.

Hogyan jön ide a kommunikáció? Mert az egész életünk erről szól. Onnantól kezdve, hogy megszületünk, az első sírásunk is kommunikáció… egészen a halálos ágyunkig. Mégis ritkán csináljuk jól. Pedig mennyi könyv, tréning workshop, eszköz áll a rendelkezésünkre…

Azért tartom fontosnak önmagunk ismerete mellett a különböző személyiségtipológiák alapján legalább nagyjából belőni a környezetünkben élő emberek “típusát”, mert így hatékonyabban tudjuk egymást megérteni. Nagyon egyszerű példa: lehet, hogy az én igényem a cirádás körmondatos levelek írása, de lehet, hogy a fogadó fél ettől a falra mászik, én pedig megsértődök, ha csak annyit válaszol a barokkos körmondataimra, hogy ok, pedig nem bunkó akart lenni (valószínűleg), hanem csak szimplán ő másképp működik, mint én…

Önmagunk és mások megismerését, megértését is segíti, ha használjuk a pszichológia által felhalmozott tudást. Számos olyan teszt létezik, amelyek segítenek ebben. Az alábbiakban mutatok ezek közül néhányat (fizetőst és ingyenest is), melyek segítik önmagunk és környezetünk jobb megértését is. Ezek használhatóak mind a privát életünkben, mind pedig munkahelyi környezetben. Amit kifejezetten munkahelyi stílus vizsgálatra, feljesztési alapnak javasolok, ott jelezni fogom, illetve azt is, hogy mi az, ami szerintem kiváló vezetőfejlesztés esetén is.

A lista teljesen szubjektív, senki sem támogatta a létrejöttét, a benne szereplő cégeket nem tájékoztattam róla, hogy írni fogok róluk. A 10 éves szakmai tapasztalatom során megismerteket foglaltam össze.

1.) Az egyik legismertebb az MBTI. Általános, jól érthető, bár a sok típus miatt esetleg kevésbé jól átlátható a sajátunkon mellett a többi típus. Ez ingyenesen elérhető bárki számára.

http://digitalispszichologia.hu/tesztek/mbti-teszt?fbclid=IwAR00aC3ZdCFXEA7fn16YuXByuRLpjmrN9RfvGHQ2Z3xZRaiCkSUIayeuB7w

2.) DISC, azaz a 4 szín.

https://www.discprofile.com/what-is-disc/overview/?fbclid=IwAR2S3yLa-923dZW5Qdj0ZqSJSyIzBXFord6IxY_EjYHXQU1QkLz9lvS0d1w

A Develor biztosan tart Insights néven ilyen tréningeket, interneten elérhetőek. Biztosan van más is, aki tart hasonlót, én őket ismerem, az ő általuk tartott tréningen vettem már részt, így őket merem jó szívvel ajánlani.

Én egyéni vezetőfejlesztés, business coaching folyamaton belül szoktam egyénre szabott tréninget tartani.

3.) Polgár Lili Örömterápia c. könyvében van egy jó “driver teszt” és kiértékelés, hírlevélben is küldte már ki. Az a lényeg, hogy mi mozgat bennünket a tudatalattink által, mikor cselekszünk, ahogyan működünk. A gyermekkorban kialakult viselkedésmintáink, ha engedjük, robotpilótaként visznek minket. A híres kanadai pszichiáter, Erich Berne, egy film forgatókönyvéhez hasonlítja működésünket, amely megszabja a szereplők mit tegyenek. Amikor figyelünk és tudatosan alakítjuk viselkedésünket, akkor kevésbé, de ha sietünk vagy komoly nyomás alatt vagyunk, akkor előtérbe kerülnek. Gyakorlatokkal kikapcsolhatjuk, háttérbe szoríthatjuk a robotpilótát és átvehetjük az irányítást.

4.) Karrier szempontú teszt az Emiero. Az MBTI az alapja.

http://www.emiero.hu/?fbclid=IwAR0I3C76fehUHq95Jppw8wpa82NhSd0C5-9D7jd84z5DtOOV0DF4r1hkCwE

5.) Ha a munka világában használatos tesztekről van szó, akkor az SHL Hungary Kft. Oldalán érdemes böngésznünk. Megtalálhatóak náluk az egyszerű papír-ceruza tesztek, mely különböző képeségeket vizsgálnak. Emellett 360 fokos, AC/DC, és teljes munkahelyi viselkedés és stílus vizsgálat (OPQ32) is található náluk. Én a „Tesztek a munka világában” képzést végeztem náluk, illetve Klein Sándor tanított az egyetemen, szintén jó szívvel ajánlom őket, rendkívül magas szakmai színvonalat és profizmust képviselnek. Vezetőknek kifejezetten ajánlom.

6.) Tanulási stílus teszt. A Kolb-féle tanulási teszt google-ben rákeresve PDF-ben elérhető. Sosem árt tudni, milyen módszerrel tudunk a leghatékonyabban tanulni.

7.) LSI teszt. Szintén fizetős, személyesen még nincsen tapasztalatom vele, de jó visszajelzéseket hallottam róla kollégáktól. https://www.humansynergistics.com/change-solutions/change-solutions-for-individuals/assessments-for-individuals/life-styles-inventory?fbclid=IwAR0kjWmQD1lRMPtZg9YGjRVVigiZ504AcMLFSqIWUa_aMs0eiPizdZsH3NI

8.) Szeretetnyelvek

Saját és környezetünk szeretetnyelvének megismerésének fontosságát nem is tudom, kell-e hangsúlyozzam…Az interneten számos ingyenes teszt elérhető, magyarázattal, értelmezéssel. Akinek gyermeke van, érdemes Vekery Tamás előadásának utána járni, melynek témája, hogyan lehet jól szeretni a gyermekünket.

9.) PCM – Folyamatközpontú kommunikációs modell

Interneten lehet róla információt és tréninget találni, természetesen fizetős. Véleményem szerint szűkebb körben használható, mint másik módszer, amit már fentebb említettem. Láttam már, amikor rosszul használták, tehát itt is, mint a többi módszernél is fontos, hogy tudjuk, milyen körben szeretnénk alkalmazni.

10.) Enneagramm

Ez is egy széles körben ismert és használható felosztási rendszer. Több napos tréningeket, workshopokat szoktak belőle tartani. Érdemes utánaolvasni alaposan, mielőtt részt veszünk egy ilyen lehetőségen, hogy illik-e a világnézetünkbe. Elérhető magánszemélyek számára és holisztikus szemléletű vezetők számára is ajánlom. Angolul elérhető ingyenes teszt az interneten.

Folyt. köv. a második résszel…

Évértékelő és jövő tervező műhelymunka – Folytasd tudatosabban!

Lezárjuk a 2018-as évet és elkezdjük megtervezni a 2019-es esztendőt közösen, mégis egyénileg. 🙂
A várható eredmény az, hogy az újévi kívánság elérhető céllá válik, nem csak egy pezsgőmámoros gondolat lesz.
Amire számíthatsz:
– 2018-as jó dolgok, kihívások, nehézségek, büszkeségek összegyűjtése.
2019-es év tervei, elérhető céljai.
– Pozitív és megoldásfókuszú szemléletmód.
– Jó hangulat.
– Inspiráló, egyedi hangulatos helyszín, finom kávék, különleges teák, pillecukros forrócsokládé.
newyear
Időpont: 2018.12.28. 14:30
Helyszín: Chameeleon Coffee, Gyömrő, Szent István út 21.
(A fogyasztását mindenki a helyszínen egyénlieg intézi, rendezi.)
A rendezvényen történő részvétel becsületkasszás, ingyenesen, kötelezettség nélkül részt lehet venni. Adatgyűjtés és adatkezelés nem történik. A hely befogadóképessége miatt viszont regisztrációt kérek a sunshinycoaching@gmail.com e-mail címen, illetve FONTOS, hogy a minimum résztvevői létszám 5 fő.
plan